Пречи ли остарялата графика?

Дискусия за всички и всичко свързано с gaming :)
Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 2 седмици

Защото
Изображение
и става
Изображение
и така
Изображение

плюс това има инпут лаг защото аналоговите телевизори имаха импут лаг от 3-4 милисекунди а сега дори най геймърските телевизори имат 8-10 , а по-обикновените 30-35.

Потребителски аватар
danailkiller
Контакти:
Console Master
Console Master
Мнения: 3078
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение danailkillerпреди 2 седмици

@RRSunknown е дал много щедър пример ;-). В случая това би било ситуацията ако телевизорите имаха pixel-perfect скалиране, които те просто нямат. Тоест пикселите не само, че няма да са така гладки като на zoom-натият шот по-горе, ами и няма да изглеждат правилно дори ако не разпънеш 4:3 картината до 16:9 дисплетите.

Това е, защото голяма част от старите CRT режими на работа не работеха с квадратни пиксели, а леко правоъгълни по X-оста. Тоест ако хванеш горният пример със Зелдата и я пуснеш на 16:9 телевизор и дадеш да е на цял екран без разпъване (с черни панели от двете страни) то пак ако я сравниш със същата игра, но на CRT всичко ще ти се струва сплескано по X-остта на новият телевизор.

Което ако решиш пък да коригираш то създаваш още по-грозна чисто хоризонтална интерполация, която не е и кръгла - тоест не е два пиксела да отговарят на един разпънат.

Интересно е, че Nintendo са отчели този проблем поне при SNES mini-то, защото има да си избереш дали искаш да гледаш нещата в разпънато 4:3, или в Pixel-perfect режим.
The jedi's gotta do, what the jedi's gotta do!

Потребителски аватар
The Demon
Контакти:
Console Master
Console Master
Мнения: 2242
Регистриран на: преди 12 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение The Demonпреди 2 седмици

И аз доста често напоследък се обръщам назад към старите конзоли. Като заговорихте за PlayStation 1, задължително изгледайте това видео.Направо съм впечатлен колко много информация са вкарали тук тези хора. Макар да си мислех, че знам всичко по въпроса, ме изненада с нова информация. :) Става въпрос за най-добрият начин за игра на Playstation игри в модерни условия. Показват сравнения с контраста, резолюциите и всичко.

А по-въпроса за старата графика, аз отдавна знам отговора за себе си. Ако играта е добра, трябват ми точно 10-15 мин, въображението ми почва да работи и вече тотално забравям за нея. :) Спомням си преди време когато имах слаб Компютър и видях American McGee Alice у един приятел, който имаше мощна видео карта. После я пуснах у нас и изглеждаше и вървеше 3 път по зле. След 15 мин, вече бях забравил за този факт и се размазвах от кеф. Когато играта е добра, има атмосфера, арт, сюжет, герои, музика... качеството на графиката е нищо.

Спомням си също един случай навремето. Гледах мейкинг на Final Fantasy 10... как някакъв дизайнер обясняваше, че работата му била да създава храстчета, цветя и т.н. И караше бъдещите играчи да обръщат внимание и да оценяват всеки един детайл, да се радват на всичко, не само да претърчават по пътечките и нивата. Специално го послушах и разбрах че дори в една PlayStation 2 игра има толкова много детайли които остават незабелязани. Научих се да се радвам като малко дете, като видя някое цвете в ъгъла или по шантаво растение. Неща които никой няма да забележи. А сега като видя света в Monster Hunter World.... то кое по-напред братче. Монстър ли да гониш, на природата ли да се кефиш :lol: Модерните игри са много по затормозяващи визуално. Знам че има хора които няма да харесат зелената текстура за трева в ОКАМИ, където цялото поле е в един цвят... Ама за мен е шедьовър като цяло. Не е нужно да го затормозяват с много работи.

Не, не ми пречат малкото полигони. Нискополигонните модели ги виждам като изкуство, точно както пиксел арта. Не, не ми пречи, че има луидинги от първият на вторият етаж в някоя сграда. Също не ми пречат и текстури в един цвят, особено когато пасват на цялостният арт дизайн. Не ми пречат и "остарялите" геймплей механики, камери и управление. Обожавам танковото придвижване в Tomb Raider 1-5 и Резидънт Ивъл1-3 . Не ми пречи когато нещо не е като съвременните игри, да не кажа обратното. :mrgreen: Геймплейно остаряла класика няма. Което се е играело добре преди и е признато от много хора тогава, може да се играе добре и сега. Стига да се потрудиш, да научиш как се играе играта, а не да повтаряш как това не е както в модерните игри и е "морално" остаряло. Дори игри като Doom 2, Golden Eye и т.н. могат да ти доставят кеф, когато положиш усилия да се вкараш във филма, а не да сравняваш и говориш как трябва да се играе шутър от такава перспектива. Едно време игрите се играеха по техният си начин и се експериментираше с управление. Играчите се учеха на управлението, а не протестираха че не е като в онази другата игра, която вече можели да играят.

Самият факт че на модерните конзоли има толкова много портове и ремейкове от минали поколения, игри с ретро и нискобюджетна визия и т.н. говори само за себе си, че много хора се кефят на ретрото. 80 процента от игрите за PS4, могат да бъдат подкарани едно към едно на PS3, само че ще са в 720p, а не 1080p. Малко игри използват на макс технологията. Трудната разработка принуждава в ААА игрите да няма рискове, да милкват по най-разнообразни начини още пари... най-общо казано да дразнят, но да излязат на печалба. Кои по-добре, кои по зле :) Ето например как всички избухнаха че в Metal Gear Survive нов сейв се купувал с вътрешни пари, които от своя страна излизали 10 долара. Не знам дали можеш да ги спечелиш и с игра, но 10 долара за нов сейв се оказа нещо ужасно изведнъж. Но смешното знаете ли кое е? :) Да си направиш нов сейв на Overwatch например, трябва да си купиш цялата игра наново и да си направиш нов акаунт. И много хора го правят, нищо че играта държи 30-40 долара цена. Но Близард никой не може да им каже гък, защото са пичове. 40 долара за нов сейв е ОК за тях. И те така... :)

Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 2 седмици

Аз тия дни мисля да изровя от къщата плейстейшъна и да видя какви игри имам за него .
  • Геймплейно остаряла класика няма
темата е за графиката , не за геймплея (но ще вметна, че първия Warcraft е ужас с интерфейса си, дори първия AGE of empires го играх вчера и беше много зле с много липсващи функции - оправени в експанжъна и не липсващи на никого )

А пак ще кажа - мен не ми пречат пикселите , пречат ми артифактите и джагите които се получават. Подобен пречещ и изнервящ експириънс имах когато си купих 360 и в началото играех на CRT - на Fallout 3 шрифта беше физически нечетим.

PS1 игрите са особен случай - в началото когато за първи път видях PS1 игри имаше голям WOW ефект и съм запомнил с добро дори откровено тъпи игри които са ме спечелили по онова време само с графика. Не мисля, че всички игри остаряват еднакво.
Аз имам голям опит с изиграването на стари игри - Metal gear Solid я играх мисля 2009 , даже ревю писах тук. Fallout 1и 2 ги играх 2005 година. А в казармата в телевизионната се сцепвахме от игра на Gran Turismo 2, Tekken 3, Twisted metal 2 и Bloody roar и дори превъртях Soul reaver , за втори път и за пръв на PS1.Но имаше и игри които ги помнех като много добри но този път ми се сториха и усещаха ужасни.

Потребителски аватар
king_of_the_universe
Контакти:
The New King of Hyrule
The New King of Hyrule
Мнения: 5763
Регистриран на: преди 12 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение king_of_the_universeпреди 2 седмици

Истинските класики не остаряват нито като графика, нито като геймплей - нали затова се броят за класики. :D Друг въпрос, че освен всеобщо признатите класики, всеки си има свой собствен списък с такива, някои от които биха били геймплейно/графично неиграеми за друг геймър.

При мен, общо-взето, каквото ми е харесало навремето, спокойно мога да го играя и сега. Рейдърите са изключение - но заради малоумната система на сейване, не заради пикселите. Дори нямам нужда от кабелаци, конзоли и дърти ТВ-та: един олд-скуул пад към РС-то, емулатора с ромчетата и съм готов. Колекцията от заглавия нека си стои, не пречи.

Ако обаче има ремастър, за който реша, че действително ще ми подобри изживяването при определена игра, мятам се на него. Но трябва да има някакво сериозно геймплейно удобство/допълнение, а не само по-висока резолюция.

P.S. В казармата - Хироус 3, Старкрафт, Дуум и Куейк 2. 8)
Don't shoot! I'm a human!

Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 1 седмица

Опитах се да си пусна PS1 днеска - пълно фиаско, нещо се е прееебал веднъж тръгва , два пъти не тръгва и накрая като заби на сейва на Crash 1 му теглих една майна. И графиката беше някваква неадекватна целия ми екран ми е изметнат настрани (crt tv) толкова замазана картина, че колкото и да се взирах даже не можех да видя гащите на Краш - беше като едно петно. Имам чуството че стешйшъна е преебан или видеокабела не става.
Или като се замислих но няма как да разбера може би има някаква несъвместимост PAL телевизор но игрите и конзолата може да не са PAL (пиратски съм записвал и аз не знам за каква версия).

Ще тествам с PS2-ката как са нещата (май на нея играх и MGS 1 навремето поради същите причини , само мемори картата ползвах)

Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 1 седмица

тествах - кристална картина (CRT) , и то преди да се сетя, че имаше опция за smooth на текстурите. Явно PS1-цата ми е преебана или с несъвместимост. След 15 минути на Crash пикселите не ми правеха впечатление :)

Потребителски аватар
The Demon
Контакти:
Console Master
Console Master
Мнения: 2242
Регистриран на: преди 12 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение The Demonпреди 1 седмица

Много ясно, 10-15 мин и забравяш за графиката. :wink: Особено ако е добра играта и ти харесва.

Интересно обаче защо не работи хубаво старият Плейстейшън вързан към CRT. Сигурно кабела ти е прецакан.

Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 1 седмица

Не е защото някъде съм загубил кабела си за PS2-ката и ползвам кабела от единицата.

Потребителски аватар
Claude
Mobile Gamer
Mobile Gamer
Мнения: 48
Регистриран на: преди 2 месеца

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение Claudeпреди 1 седмица

Мойта пс2ка не чете пс1 пиратки по някаква причина.

Потребителски аватар
vvarp
Контакти:
Мнения: 3210
Регистриран на: преди 12 години

Мнение vvarpпреди 5 дни

RRSunknown написа:
преди 5 дни
[...]
Парадокс - имам PS4 и така си стои и събира прах защото не мога да се наканя да играя а съм изровил ПС2-ката и чеша PS1 и PS2 игри до среднощ :)
Зелената майонеза победи "красотата" :lol:

Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 5 дни

Явно мозъка е е най-добрия процесор защото сам си прави конверсията - след няколко дни на PS1 каквото имах записано дори Tomb Raider 1 който пробвах днес на LCD екрана, без никакви smooth текстури ми се стори добра графика и не ме издразни а SIlent Hill 3 за PS2-ката ми се стори ебахти и графиката, next gen :). Не смея да пусна четворката .
Имам чуството, че мозъка сам си прави антиалайзинга и всичките екстри защото определено примерно Crash ми се струваше с някакви джаги и пиксели в началото на експеримента а сега ми се струва, че такива неща няма.
Зелената майонеза победи "красотата
Е , като имам MGS HD няма да се занимавам с SD версиите .

Лошото е, че не смея да си пусна нищо на компютъра да не ресетна чипа до фабрични настройки как е истинското :crazy:

Потребителски аватар
RRSunknown
Console Master
Console Master
Мнения: 4213
Регистриран на: преди 9 години

Re: Пречи ли остарялата графика?

Мнение RRSunknownпреди 9 часа

Да кажа само, че на LCD с правилната калибрация (Sharpness 0, Warm Color) 2D PS1 игрите изглеждат чудно на оригиналния софтуер , без грам пикселчета и разни линии, никаква разлика с емулатор пуснати. 3D-тата си остават ташак де

Отговори
Подобни теми
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания

Кой е онлайн

Потребители, разглеждащи този форум: и 1 гост